Vår matsal

Jag har ju lovat att den här bloggen också ska handla om inredning och tänkte därför att det kanske är dags att börja bjuda på lite av den varan. För drygt 2 år sedan köpte vi vårt hus som är byggt 1926, och sedan dess har vi renoverat och fixat lite så som det fallit oss in. Både jag och Marcus är väldigt intresserade av inredning, och på det området är vi inte alltid riktigt överens. Det brukar vara blod, svett och tårar här hemma när vi försöker förmedla våra inredningstankar till varandra, men när vi väl är färdiga med ett projekt är vi oftast nöjda båda två. Stilmässigt är vårt hem ett "gammalt möter nytt"-hem, med höga golvlister och modern elektronik. För tillfället har vi inget pågående renoveringsprojekt, så därför får ni hålla tillgodo med de gamla. 
 
När vi köpte huset fanns här ett långt allrum/vardagsrum i anslutning till köket och vi bestämde oss tidigt för att vi ville ha matsal i den ena delen, eftersom köket är ganska litet. I matsalen behöll vi de blommiga tapeter som satt i huset då vi flyttade in (ingen aning om årtal, någon som vågar gissa?), parketten som ligger i både matsal och vardagsrum lät vi också vara och taket var inte behov av renovering. Det är med andra ord i stort sett möblemanget som är nytt i matsalen. Här får ni lite förebilder (som mäklaren tagit) och efterbilder (från idag). 
 
Här har ni matsalen sett från vardagsrummet. Vitrinskåpet och skänken till vänster i bild är från Jysk, och lampan på fot till höger i bild har jag ärvt efter farmor och farfar. 
 

Här har ni matsalen från köket sett, längre bort ser ni vardagsrummet. Jordgloben som står på skänken har ett kompass infällt i foten och är ett loppisfynd från Arcus.
 

Här är matsalens burspråk i bild, fotat från köket till. I burspråket står för tillfället en vagga som Nils brukar ligga i dagtid. Marcus morfar restaurerade den en gång i tiden, och vi har nu fått låna den av Marcus kusin medan Nils är liten. "Kottarna" över bordet är inköpta på Elkedjan. 
 
I hörnet bredvid burspråket står en gammal byrå med marmorskiva som jag ärvt. Lampan och tavlan är från en second hand-butik i Kalix. 
 
Tavlan är från second hand-butik i Kalix och skålen är arvegods från min farmor och farfar (godisskål i keramik som mormor gjort och mamma målat på!) Korgen till vänster i bild är min handarbetskorg, och till höger ser ni köket. 
 
Vårat matsalsbord är även det ett loppisfynd, fyndat på Återbruket här i Älvsbyn. När jag hittade det var stolsdynorna lösa och ramarna till stolarna var rangliga, och under de 2 år som gått har ett eller annat barn förvånat ramlat igenom dem (stackarna). 
 
Matsalsbordet när det stod på Återbruket och ville följa med mig hem. Stolarna var rangliga, och dynorna var fläckiga och lösa. 
 
För en månad sedan tog min sambo tag i detta, lade lite tid och lite kärlek på de stackars stolarna. Här klär Marcus om dynorna i ett mörkare tyg än innan.  
 
Dynorna före och efter! Dynan till höger är som tur var före, och dynan till vänster är slutresultatet!
 
Matsalen ger ett gammalt intryck rakt igenom (bortsett från lamporna och kanske vitrinskåp/skänk) med mörkt möblemang. Det står helt i kontrast till vardagsrummet som har en mer modern touch. Marcus pratar därför med jämna mellanrum om att skaffa vita möbler i matsalen, och en vacker dag blir det kanske aktuellt. Det skulle definitivt fungera och det skulle göra rummet mycket ljusare, men än så länge så säger jag nej till vita möbler i matsalen. 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0