På hälsa-på-runda!

Vi har varit på en liten hälsa-på-runda och nu är vi hos familjen Lidman/Lundberg och Nils passar på att testa Elsas babygym, vilken hit!

 

Hahaha

Se förvånad ut, nysa, bita på tungan och bara vara snygg! Allt det hinner vi med på ett morgonmys ❤

 

Morgonmys

Nils Rune Lundman

Igår var alltså dagen då vi samlade släkt och vänner i kyrkan för att döpa vår älskade son Nils Rune Lundman. Nils var i vanlig ordning glad och charmig, men orkade inte riktigt hela ceremonin igenom utan somnade i pappas famn. Ceremonin blev en fin mix av traditionellt med vanliga doppsalmer som "Du vet väl om att du är värdefull" och "Tryggare kan ingen vara", en något ovanligare doppsalm "Må din väg gå dig till mötes" och skön sång från Nils fastrar som framförde "Here comes the sun" och "Du finns inom mig". Det var en väldigt vacker stund! Roligt att få möjlighet att samla så många vänner och släktingar samtidigt, så rik man kände sig! När dopet var klart samlades vi i församlingsgården för att njuta av kaffe och svärmors goda tårtor. 
 
Nils i vår släktklänning som mormor sytt. 
 
Nils med sina stolta och nervösa föräldrar, strax innan dopgudstjänsten.
 
Nils fastrar som sjöng så vackert att inte ett öga var torrt!
 
Nils får sitt namn Nils Rune Lundman.
 
Prästen visar upp en nydöpt Nils för församlingen.
 
Borden hade jag och mamma dukat i ett tema som jag väljer att kalla "barnsligt", med servettbåtar, leksaker, några kvistar rönn och pusselbitar som placeringskort. Jag passade på att läsa en dikt som jag skrivit:

Du pekar och visar och vill jag ska se
Att vispen är trollspöt och du är en fe
Kastrullerna gör du till trummor och mamma till en indian 
medan pappa får bli Tarzan som svingar sig i en lian


Du klättrar och hoppar och springer omkring
Tills Maria blir sjöjungfru och stenen blir en ring
En planka gör du till ett skepp och en pöl till en stor sjö
Medan farfar blir en pirat som är fast på en öde ö


Du hojtar och ropar och viftar vilt
Så Sverige blir Skottland och en duk blir en kilt
Kulorna gör du till pengar och påsen till en penningpung
Medan Torbjörn blir drottning och mormor blir kung


Du snickrar och murar och bygger så fin
Av en kvist blir en skog och en hand blir ett skrin
Evelina gör du till häxa och John till ett läskigt troll
Medan Lasse får bli grodan som de trollat till en boll


Du letar och söker och hittar tillslut
I garderoben finns en grotta och där står ett spjut
En stol blir ett berg och Mattias blir en drake
Medan Malin får bli riddaren som dödar denna arma krake


Du myser och kelar och gäspar visst
När lampan blir strålkastare och farmor artist
Felix gör du till en säl och sängen till ett zoo
Snart somnar du in i ditt varma bo

 

Nils skickades runt bland gästerna och somnade tillsist i armarna på en av mina farbröder medan hans föräldrar öppnade alla paket som han fått. Nu har han leksaker och kläder och böcker och annat smått och gott för ett par år framöver tror jag!
 
TACK TILL ALLA SOM KOM OCH SOM GJORDE NILS DOP SÅ HIMLA HIMLA FINT!
Och ett extra tack till den närmsta familjen som hjälpte till med bakning, dukning, städning, sång, fotografering, filmning och andra saker! 

Du lär dig att känna igen vad ditt barn vill ha när det skriker

Både innan och efter det att jag blev förälder har jag fått det lugnande beskedet att man som förälder lär sig höra skillnad på olika skrik och lär sig att förstå när barnet är trött/hungrigt/har magknip eller liknande. Jag är tillsammans med Nils dygnet runt och har stenkoll på när han sover, skiter, äter osv. Men när han skriker, vilket inte händer så ofta eller pågår särskilt länge, då har jag inte den blekaste susning om vad som är fel! Jag kan ju alltid gissa, för jag vet ju när han sist åt/sket/sov... men hälften av gångerna har jag ju helt fel! Inte har jag då lärt mig att höra någon skillnad!
 
Som nyss när han har sovit gott hela natten, ätit ordentligt, skitit, lekt lite, sovit igen, ätit och så börjar han skrika som bara attan! Jag testar lägga honom till bröstet (nej, inte hungrig), lägger honom på mage och stryker ryggen (hm, inte magknip), kollar blöjan (nä, inget där), lägger honom nära så han ska bli lugn av pulsen (nope, skriket eskalerar), ger nappen och läser saga (tittar med stora ögon i boken, smågnäller, spottar ut nappen). Så vänder det helt plötsligt och han blir lugn och glad, jag tänker att nu är det dags för en tur i vagnen (det behöver både jag och Nils vid det här laget!), hämtar hans utekläder, och tänker att jag ska ge hunden lite mat först, skyndar mig ut till buren och när jag kommer in så sover Nils igen! Så bra koll har då jag! 

Prassel, pip, kling och andra klurigheter!

Nu har jag varit dålig med uppdateringarna, men jag har liksom varit lite stressad (minst sagt!) över dopet och dopförberedelserna. Mer om dopet kommer senare (kanske idag) när jag fått tillgång till bilderna, men jag kan tala om att det var en mycket trött kille som sov på mamma och pappa igårkväll efter en mycket lyckad tillställning. Tack alla som kom och gjorde Nils dop så fint!
 
Nils fick MASSOR med presenter igår och idag har han hunnit börja kika lite närmare på några av dem.
 
Först pratade han med sin nya uggla, men såg mest förvånad ut när den prasslade eller klingade eller pep. Det hela slutade med att han tog tillfället i akt och gnagde lite på en vinge! Kul grej det här! 

Nervösa lilla själ

Jag är till mångas stora förvåning en mycket nervös/orolig liten själ. Alltså missförstå mig inte nu, jag VET att jag tycker om att stå i centrum och att jag är bättre på att prata än på att lyssna (och det beklagar jag). Jag har valt ett yrke som ibland kräver att man står i centrum och att man klarar av att fånga och tala till många människor samtidigt, och tro mig - jag älskar mitt jobb! Men om ni tror att jag kliver in första skoldagen och känner mig självsäker och trygg i mig själv, då har ni minsann misstagit er. Jag funderar, ältar olika scenarion, går igenom det jag ska säga tusen gånger, sätter saker i perspektiv, vaggar oron till ro genom att tänka "vad är det värsta som kan hända?", känner mig lugn en stund och så blossar det upp igen. Och jag får börja om, gå igenom och igenom och igenom. Och jag vet att jag inte behöver oroa mig eller vara nervös, men JAG ÄR DET ÄNDÅ! Och den stora frågan som jag ställer mig, och som jag egentligen vet svaret på men inte vågar ta till mig är såklart: "Vad kommer de att tänka/tycka? Duger jag?" 
 
Fastän jag vet hur osäker och orolig jag blir så sätter jag mig alltid i situationer där den här oron eller nervosititen uppstår. Något som jag är stolt över är att fast jag ibland är alldeles till mig av min oro så backar jag inte! Ibland så tänker jag att jag ska strunta i det och bara fly, inte genomföra det jag tagit på mig, men jag gör det aldrig! 
 
Just precis den här veckan har jag några sådana där orosmoment som ligger och lurar. Det första går av stapeln idag och är en hundkurs som jag ska ta Felix på! Känns jättekul att vi får vara med och så himla nyttigt för Felix som verkligen behöver få lite stimulans, men oj vad jag oroar mig! Jag oroar mig kanske främst för att den här gladlynta hunden ska bli så till sig att han välter omkull någon med sin viftande svans, att han inte ska kunna fokusera och vara lugn i det vi ska göra. Och vad kommer de andra deltagarna att tänka då? Men det kommer SÄKERT att gå JÄTTEBRA! 
 
Det andra som jag oroar mig för är lördagens dop! Jag oroar mig inte för att Nils ska skrika genom hela dopceremonin (det gör väl ändå vartannat barn, typ!). Jag oroar mig istället för hur jag ska se ut (jag vet inte vad jag ska ha på mig än!), för att någon ska vara sjuk (skynda att krya på dig Malin!), att jag ska ha GLÖMT något, för dikten som jag ska läsa och för presentöppningen (för sånt tycker jag är jättejobbigt!). Men jag vet att det kommer att gå JÄTTEBRA, och framförallt så vet jag att det på Nils dop bara kommer gulliga och snälla människor! Jag har ju själv bjudit dem! 
 
Så nu känner jag mig lugn igen, för nu har jag ställt mig frågan "vad är det värsta som kan hända?", men om en stund så får jag nog allt börja om igen! Onödigt egentligen att oroa sig så mycket när jag vet att jag kommer ha så kul när jag väl är där!

På havets vågade vågade våg mitt skepp jag styrde!

Har varit och hälsat på Elsa, och precis som ni nog alla förstår så är hon världens finaste! Hon luktar så himla himla gott, och är så himla himla liten! Ja, man kan knappt förstå det! Tänk att Nils var sådär liten (och ändå mindre till på köpet!) för tre månader sedan! Han är ju typ som en jätte i jämförelse!
 
Nu viks det båtservetter till dopet för fullt här hemma. På lördag är det dags! 
 
 

En god morgon i sin sanna bemärkelse

 
God morgon, god morgon
Hör fåglar sjunga glatt 
God morgon, god morgon
Till dig

Vår matsal

Jag har ju lovat att den här bloggen också ska handla om inredning och tänkte därför att det kanske är dags att börja bjuda på lite av den varan. För drygt 2 år sedan köpte vi vårt hus som är byggt 1926, och sedan dess har vi renoverat och fixat lite så som det fallit oss in. Både jag och Marcus är väldigt intresserade av inredning, och på det området är vi inte alltid riktigt överens. Det brukar vara blod, svett och tårar här hemma när vi försöker förmedla våra inredningstankar till varandra, men när vi väl är färdiga med ett projekt är vi oftast nöjda båda två. Stilmässigt är vårt hem ett "gammalt möter nytt"-hem, med höga golvlister och modern elektronik. För tillfället har vi inget pågående renoveringsprojekt, så därför får ni hålla tillgodo med de gamla. 
 
När vi köpte huset fanns här ett långt allrum/vardagsrum i anslutning till köket och vi bestämde oss tidigt för att vi ville ha matsal i den ena delen, eftersom köket är ganska litet. I matsalen behöll vi de blommiga tapeter som satt i huset då vi flyttade in (ingen aning om årtal, någon som vågar gissa?), parketten som ligger i både matsal och vardagsrum lät vi också vara och taket var inte behov av renovering. Det är med andra ord i stort sett möblemanget som är nytt i matsalen. Här får ni lite förebilder (som mäklaren tagit) och efterbilder (från idag). 
 
Här har ni matsalen sett från vardagsrummet. Vitrinskåpet och skänken till vänster i bild är från Jysk, och lampan på fot till höger i bild har jag ärvt efter farmor och farfar. 
 

Här har ni matsalen från köket sett, längre bort ser ni vardagsrummet. Jordgloben som står på skänken har ett kompass infällt i foten och är ett loppisfynd från Arcus.
 

Här är matsalens burspråk i bild, fotat från köket till. I burspråket står för tillfället en vagga som Nils brukar ligga i dagtid. Marcus morfar restaurerade den en gång i tiden, och vi har nu fått låna den av Marcus kusin medan Nils är liten. "Kottarna" över bordet är inköpta på Elkedjan. 
 
I hörnet bredvid burspråket står en gammal byrå med marmorskiva som jag ärvt. Lampan och tavlan är från en second hand-butik i Kalix. 
 
Tavlan är från second hand-butik i Kalix och skålen är arvegods från min farmor och farfar (godisskål i keramik som mormor gjort och mamma målat på!) Korgen till vänster i bild är min handarbetskorg, och till höger ser ni köket. 
 
Vårat matsalsbord är även det ett loppisfynd, fyndat på Återbruket här i Älvsbyn. När jag hittade det var stolsdynorna lösa och ramarna till stolarna var rangliga, och under de 2 år som gått har ett eller annat barn förvånat ramlat igenom dem (stackarna). 
 
Matsalsbordet när det stod på Återbruket och ville följa med mig hem. Stolarna var rangliga, och dynorna var fläckiga och lösa. 
 
För en månad sedan tog min sambo tag i detta, lade lite tid och lite kärlek på de stackars stolarna. Här klär Marcus om dynorna i ett mörkare tyg än innan.  
 
Dynorna före och efter! Dynan till höger är som tur var före, och dynan till vänster är slutresultatet!
 
Matsalen ger ett gammalt intryck rakt igenom (bortsett från lamporna och kanske vitrinskåp/skänk) med mörkt möblemang. Det står helt i kontrast till vardagsrummet som har en mer modern touch. Marcus pratar därför med jämna mellanrum om att skaffa vita möbler i matsalen, och en vacker dag blir det kanske aktuellt. Det skulle definitivt fungera och det skulle göra rummet mycket ljusare, men än så länge så säger jag nej till vita möbler i matsalen. 
 

Nils sömn

Måndag och regn måste väl ändå betyda mysdag? Det är i varje fall vad jag och Nils bestämde oss för när vi slog upp ögonen efter en god natts sömn extra allt. Ända sedan Nils kom har han delat min dygnsrytm, somnar vid tolv på natten, vaknar och äter en gång mellan fyra och sex, och sover till klockan nio på morgonen. Om vi inte far iväg på äventyr från morgonen så äter Nils, spexar en stund och somnar sedan om. Vid det laget brukar vi ha avancerat hit ner till bottenvåningen. Många har reagerat på hur förnöjsam Nils är, sover mycket, filosoferar för sig själv, skrattar och ler för det allra mesta. Ja, jag har ju inte direkt något att jämföra med, och så är jag kanske lite partisk.. men jag tror helt enkelt att han släktar på mig! Haha, nä.. (eller jo!) men jag passar på att njuta för jag vet nog att det hips vips kan vända!
 
När Nils väl är vaken så tycker han bäst om att få vara med, helst i centrum för allas uppmärksamhet, omkringskickad från famn till famn. När han får sitta eller stå på sina små fötter blir hans så nöjd, så nöjd! Här är en bild från i morse när han sitter i klubbfåtöljen och mår. 

Välkommen Elsa!

Idag kom det där meddelandet som jag väntat på ett bra tag nu.. Elsa har kommit till världen och jag har blivit moster! Så underbart!
 

Är en mycket stolt storasyster och moster idag! Blev så ofattbart glad när den här bilden dök upp i telefonen! 
 
Åkte hem till mamma där vi firade med plättar, grädde och hemmagjord hjortronsylt till middag! Smaskens!

Besöket hos BVC

Det där besöket på BVC gick ju prima ballerina! Nils vikt- och längdkurva börjar nu plana ut sig efter den första spurten, och det var ju bra för hans kära mor har varit duktig och köpt MASSOR med blöjor 4-9 kg och började oroa sig för att han inte skulle hinna använda dem! Förutom vägning och mätning så var det ju även dags för lillkillens första vaccin, vilket även det gick som en dans! Nog skrek Nils lite, men inte värre än när hans mamma ska trä något över huvudet på honom (tröjor, mössor etc). Däremot har han varit väldigt trött resten av dagen, sovit och sovit medan mamma pillat på sin SPLONKARNS NYA IPHONE 4S! 
 
Pappa och Nils i väntan på besöket på BVC. Ursäkta kvalitén på fotot, taget med min Iphone 3gs.
 

Och så bildbeviset! Stucken och omplåstrad på båda skinkorna! Piece of cake!
 
 

Begagnade barnböcker

Jag gillar verkligen böcker, och kanske i synnerhet barnböcker. På sistone har jag inhandlat en hel del, mestadels begagnat eftersom det finns så himla mycket begagnade barnböcker till en billig billig peng! Ofta kostar en bok bara 5 kr! Igår var jag förbi på reprisen i Öjebyn, Röda korset i Piteå och Återvinningen i Älvsbyn, och hittade både böcker och annat. 
 
Ställde upp en del av våra fynd på Nils mystäcke och det var spännande!
 
Boken om Grodan Gustav har fingerdocksögon! Man sätter in fingrarna i två hål på baksidan medan man läser boken, och styr Grodan Gustavs ögon i jakt på mat. Helt klart en favorit! Nils har pratat med de där ögonen medan mamma har läst!
 
Nils "läser" i sin nytvättade stora tygbok. Läser, ler och puttar omkull den! 

3-månaderskontroll

Tänk så fort de här tre första månaderna som mamma har gått! Imorgon är det dags för vägning, mätning och vaccinering för den här glada krabaten. När han kom var han lite mager, vägde bara 2835 g på sina 49 cm! Var inte så mycket till mysigt nyphull där inte. Men se det har han tagit igen senare minsann, och på 2-månaderskontrollen för en månad sedan låg han över varenda kurva (vikt, längd, huvudomfång). Är grymt fascinerad över hur fort han växer, förstår ibland inte hur det går till för plötsligt kan hans fingrar ha blivit jättestora etc. Därför längtar jag till 3-månaderskontrollen imorgon! Så får jag en ny vikt och en ny längd och så får jag gå hem och grunna på hur han kan vara så liten och så stor samtidigt..
 
Här ligger Nils och övar på att lyfta huvudet, vända sig, kräla och krypa. 

Välkommen!

Välkommen till min nya blogg! 
 
Här kommer jag att ladda upp foton och skriva lite när jag känner för det! Jag lovar inget, men tror att det mest kommer att handla om småbarn, fotografering, inredning och kanske lite om det svenska språket. Men eftersom jag är svängig utav mig kan det likväl komma att handla om hunddressyr, stickning, det spanska språket, gitarrspelande eller något annat som jag intresserar mig för just för stunden! 
 
 
RSS 2.0