Carcassonne

Vi har passerat läggdags för längesedan här hemma, men jag kan inte lägga ifrån mig telefonen. När vi var på vår semester i Lund så spelade vi ett sällskapsspel som heter Carcassonne på kvällarna, suuuuuuperkul är det! Jag var såklart tvungen att ladda hem mobilvarianten och nu har jag svårt att lägga undan telefonen och sova! Jag har faktiskt lyckats vinna min första Carcassonnematch på mobiltelefonen ikväll, stort! Så grattis till mig och sovgott! Första vinst lär bli en seeeeeg start på morgondagen, inte bra..
 
 

Neverland

Jag måste tipsa om en riktigt bra film som vi såg här hemma igårkväll, Neverland. Den handlar om hur Peter Pan blev Peter Pan, kan man säga. Den är nästan tre timmar lång, men den är inte tråkig en endaste stund! Skådespelaren på framsidan av filmen känner ni kanske igen? Det är samme skådespelare som spelade Spike i Nottinghill. Det har varit många bra filmer på sistone, och det är ju aldrig fel. 
 

Smakportioner del två

Idag trotsade jag och Nils kylan och gick till Evelina Larsson på nya Altuna, och brrrrr så kallt det var! Fika och surr, och Nils hittade äntligen något som han gillade i "matväg" - dagstidningen! I ett obevakat ögonblick bet han lös och svalde ner en ordentlig bit av pt-tidningen! Nåja, han verkar ha överlevt som tur är!

Smakportioner

Nils har så smått fått börja med smakportioner. Det har inte gått så bra, alls! Vi har provat och provat och provat den där potatispurén, men Nils har grimagerat som aldrig förr och jag har dessvärre skrattat åt hans ogillande miner. Så fort han råkat svälja något av den där potatispurén så har den kommit upp igen, med råge! Så idag bestämde vi oss för att testa något annat och den här gången var det morotspuré på menyn. Jag skulle ljuga om jag sa att det var en favorit, men efter ett par grimager tror jag att han råkade svälja lite av moroten och detta utan att kräkas upp den igen! Så det finns hopp om liv, trots allt. 
 
 

EN GOD JUL

Vi har inte haft tid att blogga, för vi har haft fullt upp med att mysa och äta god mat! Vi började vårt julfirande på söndagskvällen hemma hos mamma och Torbjörn med uppesittarkväll. Vi åt tomtegröt, skinksmörgåsar, julgodis och spelade bingolotto! Och jag vann! Jag som aldrig vinner någonting var den enda som vann! Visserligen bara en ny lott, men jag är säker på att den nya lotten också har en vinst såklart! 
 
På julafton vaknade jag vid nio och väckte resten av familjen för då var det dags att öppna NISSEPAKETEN! Det är en tradition som jag har med mig hemifrån. På julaftonsmorgonen har tomtenissen varit och lämnat ett litet paket som man får öppna redan på morgon! (Hemma var det efter att alla ätit frukost, men den delen har jag förträngt sen jag flyttade hemifrån!) Mysmorgon med god frukost innan vi satte fart med att förbereda vår del av julmaten, piffade oss lite, fotade Nils i hans julkläder (det tyckte Nils var skittrist!) och åkte sen hem till mamma och Torbjörn för att träffa alla mina syskon med familjer, min morbror med familj, mamma och Torbjörn såklart och min morfar. Kalle på TV, julmat i massor och tomten kom på besök! Nils fick massor med fina julklappar, kläder, leksaker, böcker, cd-skiva, inredning till barnrummet, pengar osv. 
 
Idag är Marcus på jobbet, men jag och Nils har inte gett upp julfirandet! Jag äter godis och Nils leker med sina nya leksaker iklädd sina nya kläder! Felix hade också varit snäll i år och fick både mjukisdjur och godisleksaker i julklapp, så han har fullt upp med att leka med dem. Vi har det lugnt och skönt, med andra ord. Och hoppas innerligt att vi ska slippa bli magsjuka (syrran ligger nämligen hemma i denna hemska hemska sjukdom idag, så härifrån sänder vi många krya-på-dig-kramar!) 
 
Nils lyssnar på julboken
 
En av de gladare bilderna på årets julfotografering!
 
Min underbara sambo
 
Elsa var också julfin
 
Här samlas vi framför TV:n för att se Kalle
 
Den fantastiska julmaten
 
Tre generationer av vackra, starka, coola, underbara, väldoftande kvinnor!

Hur många lingon finns det i världen

Jag har fortfarande inte tillfrisknat efter gårdagens kurering hemma hos mamma. Värst är det såklart på morgnarna och på kvällarna. Jag brukar inte gnälla när jag är förkyld, men då har jag å andra sidan aldrig varit så här förkyld någon gång förut! I vanliga fall brukar jag var lite småsnorig eller ha lite ont i halsen! Men inte den här gången, den här gången är jag helt helt slut. Nalle Puh lär ha sagt att man inte kan vara nere med en ballong, och det uttrycket brukar jag låna av honom ibland. Och ärligt så är det svårt att vara nere när man vaknar upp med en mysbusig Nils och en krya-på-dig-present från världens bästa sambo som väntar på en när man klivit upp! 
 
 
 
Jag och Nils tog på oss tjocksockar och tjocktröjor, och så myste vi ner oss i soffan till filmen Hur många lingon finns det i världen, som jag fick med posten i förrgår! Vilken underbart härligt film, den rekommenderas verkligen! Jag har själv jobbat som personlig assistent, och upplevt liknande saker som i filmen. En otroligt varm och glad film som handlar om lika människovärde, att se saker för vad de verkligen är och om att ha styrkan att stå för sin sak när man tror på det man gör (att vara sann mot sig själv) Mamma var förbi med näsdukar till min snoriga snok, och vilken tur att jag hade dem för jag fällde en och annan tår mot slutet av filmen!
 
Vilken underbar måbra-film!

Dunderförkyld

Vaknade imorse med världens förkylning! Ballonghuvud, huvudvärk, täppt i näsan, klump i halsen, ont i öronen, svid i ögonen och värk i nacken. Tog två alvedon och somnade om medan Marcus tog hand om Nils. Nu har Marcus åkt på jobbet, och jag och Nils har blivit skjutsade hem till mamma som också är hemma på grund av förkylning. Vi tänkte kurera oss med en kopp te och filmen The holiday (som är såååååå himla bra!)

Saffransdrömmar

Idag har vi varit ute och ränt minsann, först på jobbet en sväng och sen till mormor på Nyberga. Väl hemma igen har jag haft en ovanligt gnällig son, som därför fick göra tidig kväll. Jag tror att en av hans framtänder uppe är på gång!

Jag har hunnit baka en omgång med saffransdrömmar också, kändes juligt fast samtidigt inte så traditionellt. Jag tycker de blev sådär om jag ska vara ärlig, ingen favorit direkt! Men färgen, åh så fin färg saffran har!

Evelina

Idag har jag och Nils tagit oss hela vägen till Evelina, Elsa och Emil i Nygård. Det är inte så lätt med barnvagnen på dåligt plogade vägar, så jag var ordentligt trött innan jag var där. När jag gick hem var det dessutom mörkt (passar därför på att be passerande bilar om ursäkt för att jag inte hade reflexer). Jag lovar att jag ska skaffa ett reflexöverdrag till vagnen när jag är i stan nästa gång! Trots den kämpiga promenaden så var det lätt värt det! Gott kaffe och mysigt sällskap!
 
Min lillasyster är by far den bästa lillasystern som finns, och vi har genom åren upplevt både up and downs tillsammans! Jag har nog inte alltid varit den bästa förebilden, och har dragit med henne på både den ena och andra dumheten genom åren som gått! Men vi har framförallt haft mycket roligt tillsammans, och hon har länge varit en av mina absoluta bästa vänner! I mångt och mycket är hon den som jag vänder mig till, och som jag ser upp till här i livet! Hon har en härlig personlighet, mycket skinn på näsan och glimten i ögat, men är samtidigt en känslosam person! Genom åren har hon lyckats växa upp till en mycket vacker och intelligent kvinna! Dessutom kan hon sen tre månader tillbaka även lägga till sin repertoar att hon är en grymt cool och fin mamma till fina fina Elsa! Jag är extra glad att jag har just henne att dela min mammaledighet, mina tankar, känslor och mitt liv med! 
 
 
 
 
 
 
 

Halvårsdagen

Idag för 6 månader sedan fick vi träffa Nils för första gången. Jag kan inte fatta att tiden gått så otroligt fort, det är ju helt galet! Förutom att de senaste 6 månaderna varit de absolut snabbaste i mitt liv, så har de också varit de mest innehållsrika! Jag trodde bebisar skulle vara bebisar lite längre och blev förvånad över hur tidigt jag började tycka att Nils var ett barn, en egen individ. Nils är en glad och social prick, oftast belåten med tillvaron. Han trivs bäst om han får vara i centrum för allas uppmärksamhet, och charmar både bekanta och icke bekanta med sitt leende och sina bruna ögon. Fyra tänder har hunnit poppa upp under de här månaderna och de använder han till att bita på allt han kommer åt, både leksaker, egna kroppsdelar och andras (mammas näsa är en favorit!) Ibland är Nils missnöjd och då är det för att han är hungrig, trött eller för att han så gärna skulle vilja sitta, krypa, stå eller gå (och inte kan det!) Han sover gott på nätterna, och ofta tar han sovmorgon så att hans mamma också får vila ut! Pratar gör han också, ibland är han lite väl glad i sin egen röst och pratar både högt och gällt. Nyfiken på allt som rör sig eller låter, och kan länga studera hunden Felix som verkar vara en konstig filur i Nils ögon. Med glimten i ögat så har Nils bjudit mig på många skratt under de här första 6 månaderna av sitt liv.
 
Jag är väldigt fascinerad av och stolt över den där varelsen som bodde inom mig och som nu leker upptäckare i stora vida världen. Tänk så fantastiskt, vilken resa jag får följa honom på! När jag sa att vi måste ha tårta tyckte Marcus att jag överdrev lite ("Ska vi börja fira halvårsdagar nu också?") men jag försäkrade honom om att det bara är den första halvårsdagen som ska firas. Än så länge har det inte blivit någon tårta gjord, vi får väl se om jag ids göra någon, men extra mycket kramar och gos så här på halvårsdagen det har vi minsann hunnit med!
 
Nils 3 dagar på BB
 
Nils 3 veckor i Storforsen
 
Nils 2 månader på husvagnssemester
 
Nils 3 månader med bus i blicken
 
Nils 3 månader morgonmys med mamma
 
Nils 3,5 månad gnager på sin bitleksak
 
Nils 4 månader höjer på ögonbrynet åt sina knasiga föräldrar
 
Nils 4,5 månad efter badet
 
Nils 5 månader på besök hos Li och Johanna i Göteborg
 
Nils 5,5 månader gillar när mamma och pappa har julpyntat

En dålig dag

Ikväll vill Nils inte sova. Jag vet inte riktigt vad det beror på, kanske ännu en tand eller lite förkylning eller eventuellt sviterna efter vaccinationen igår? Jag vet som sagt inte. Hur som helst så driver det mig till vansinne. Jag är helt enkelt inte riktigt van, för oftast är vår lille Nils glad och nöjd med tillvaron. När han väl skriker någon gång ibland blir jag alltid så uppe i varv att jag glömmer allt annat, därför finns det mest bara bilder på Nils som glad och nöjd. Men en gång i bilen när Nils var på dåligt humör och jag ända inte kunde göra något för att göra honom glad så passade jag på att fota honom. Så ikväll delar jag med mig av en onöjd (men ack så söt!) liten Nils.
 
 
 

En mysig stund på dagen

Jag och Nils läser om hunden Patrick innan det är dags för Nils att ta dagens andra powernap och för mig att hoppa i duschen!

December i all sin prakt

Jag är så hemskt trött just nu. Det är årstiden, föräldraskapet och det faktum att jag har så svårt att ta mig i säng på kvällarna som är orsaken till detta. Så jag sover länge på dagarna, oftast fram till lunch. I helgen har vi ränt runt fyrkanten och träffat många fina vänner. Fredagen spenderade vi i Luleå, där vi köpte ny bilbarnstol till Nils (han har ju blivit för stor för babyskyddet gullungen!) och hälsade på både hemma hos Jocke och Lotta, och hos Marcus bror Mattias och hans tjej Anna i deras nyinköpta hus. Hur trevligt som helst! I flytten hade det sorterats ut både kläder och leksaker som Nils fick med sig hem, blev lite som julafton för lillkrabaten. 
 
Lördagen spenderade vi hemma hos Mikael och Frida, där vi blev bjudna på trerätters middag! Det var så härligt så att det blev lite magiskt faktiskt. Trevligt sällskap, god mat och ljus har den inverkan på mig. På tal om ljus så konsumeras det en hel del av den varan hemma hos oss för tillfället, typ 50 stearinljus per kväll. Jag tycker nämligen att det behövs lite ljus kvällstid nu när det är som mörkast på året, stearinljus och varm dryck.
 
 
Söndag kom min vackra och underbara lillasyster på besök tillsammans med hennes lilla Elsa. Vi har setts lite mindre än vi brukar sedan jag kom hem från semestern, så det var verkligen skönt att träffa henne och surra lite.
 
Evelina och Elsa för 2 månader sedan
 
Vi hade tur och blev bjuden på middag igen i söndags, den här gången var det rullader och hemmagjort mos hos svärmor och svärfar - mums! Som ni förstår går det ingen nöd på oss, vi har ätit gott, mått gott och sovit gott hela helgen lång! 
 
Idag har vi en riktigt vilodag, eller rättare sagt så vilar Nils och jag ringer viktiga telefonsamtal samtidigt som jag passar på att uppdatera här! Ikväll ska vi hem till Anders och Nina som har kommit hem från Thailand, dricka lite glögg och förhoppningsvis kika på lite härliga paradisbilder så att man blir sådär obehagligt ressugen! Trevlig tisdag folket!

Det dåliga samvetet!

Efter att ha lyckats hålla mitt godislöfte i 12 tunga dagar blev det här mitt kvällsfika igår. Fy på mig! 
 

Om att längta

Sen vi kom hem från semestern har Nils fått sova i sin egen säng på nätterna. Det blev helt enkelt lite trångt i "storsängen" när vi skulle dela alla tre. För det mesta går det riktigt bra måste jag säga. För Nils alltså! Han jollrar på en stund innan han somnar för kvällen, vaknar till en-två ggr och äter på natten men blir tillbakaburen till sin säng varje gång och somnar lugnt om. För mig är det värre! Jag kan verkligen sakna att ha hans andetag i örat och hans krafsande hand på ryggen.

Konstigt det där, att fast jag får hålla honom så mycket jag vill om dagarna så kan jag inte låta bli att längta efter att få hålla honom igen när han inte är i mina armar. Som nu, när jag passerade hans spjälsäng och såg honom sova lugnt och fridfullt där så kom den där längtan efter att ha honom i famnen krypandes. 

 

Älgfärsburgare

Gårdagens filmkväll blev mycket lyckad, och E.T var precis en sådan mysig film som jag föreställt mig den! Idag har min fina vän Hanna varit här, druckit kaffe och surrat. Vi ses inte så ofta och då är det ju extra roligt att catcha up när vi väl ses! Till middag gjorde jag supergoda älgfärsburgare med klyftpotatis till, så nu är vi mätta och belåtna.
 
 
Det är verkligen inte svårt någonstans.
 
Det här behöver du till älgfärssmeten:
1 paket bacon
500 g älgfärs
1 äggula
1-2 msk senap
1-2 msk tomatpuré
kryddor (etc. vitlök, peppar, chili)
salt
 
Och så här gör du:
Jag skär ett paket bacon i små små bitar, knapersteker det och lägger det sedan på ett papper för att fettet ska rinna av. Sen blandar jag 500 g köttfärs, det knaperstekta baconet, en äggula, 1-2 msk senap av valfri sort, 1-2 msk tomatpuré (eller chilisås) och valfria kryddor (jag hällde i lite grillolja också). Det gäller att blanda väl, men inte för mycket för då blir smeten trådig! Platta ut till lagom stora, lagom tjocka burgare (åter igen är det smaken som måste avgöra!) och stek dem (eventuellt med lite salt och vitpeppar) så de får en fin yta på var sida. 
 
Nu ska vi bjuda John och Maja, som precis kom in genom dörren, på kaffe och marängsviss! (Ingenting för mig såklart, för jag har ju godislöftet att tänka på!)

Filmkväll

Idag har Jossan varit här och vi har övat problemlösning med Felix. Det där med problemlösning tycker både Felix och hans matte är kul, så det brukar vi syssla med ibland bara för att aktivera oss lite. Men det är alltid kul att få lite nya idéer och när Jossan åkte hem var det en trött hund som gick rundan med mig och kissade av sig, det kan jag lova! 
 
Här hemma förbereder vi oss just nu för filmkväll med Nisse Nilsson. Ljusen är tända, julkaffet är på bryggning och vi ska mysa ner oss för att se E.T. Jag har förstått att detta är något av en klassiker, kanske till och med en julklassiker, och jag som aldrig har sett den har antagligen alldeles för höga förväntningar på den! 
 

Pollor, tomtar, änglar, ljus och glitter

Granen är klädd och resten av julpyntet är också uppe. Jag vet inte hur mycket julfika det blir bakat här i år, kanske inget med tanke på mitt godislöfte. Men Peter Jöbacks julskiva, som är den överlägset bästa julskivan, går på repeat här hemma. Jag har sagt till Marcus, halvt på skämt och halvt på allvar, att målet är att den ska snurra dygnet runt månaden ut. Vi tar det lugnt och bara myser, särskilt en kall dag som den här. Marcus har dragit iväg för att snickra högtalare hos Inge, men jag och Nils vi lämnar nog inte huset idag! Vi har ju så gott som blivit av med hans förkylning, så kan nog vara på sin plats att slippa gå ut idag. 
 
 
På tal om jul så vaknar vi nu av väckarklockan varje morgon kl 7 för att dra upp täcket lite högre under hakan, slå på tv:n och se årets julkalender! Och jag tycker att den är fantastiskt bra hittills! Minns ju den första julkalendern på Greveholm, och mycket är sig likt. På ett bra sätt! Jag längtar redan till morgondagens avsnitt! 

Nils lekrum

Vi har påbörjat vårt vinterprojekt, Nils lekrum, under de senaste dagarna. Vi tar det väldigt lugnt då vi egentligen är lite renoveringströtta och vill lägga vår tid på en massa annat istället. Den här gången har det dessutom varit svårt för oss att bestämma hur vi ska inreda lekrummet. Stilmässigt har vi i resten av huset renoverat i en äldre tidsanda, och det vill vi ha även i lekrummet. En av väggarna ska målas grå eller vit, och de resterande tre ska tapetseras med en tapet som matchar detta. Dessutom vill vi kunna använda rummet till något annat i framtiden om vi vill, så alla typiska "barntapeter" har vi för längesedan valt bort. Vi vill även kunna göra om efter ett par år, när barn har lekt och målat på tapeterna eller när vi tröttnat på dem. Och sen vill vi ha ett ljust rum så att det inte "blir mindre" än vad det redan är. Så en billig, ljus tapet som matchar resten av huset. Inte det enklaste. Hittade tre tapeter som jag kunde tänka mig, och det var dessa tre! Kom gärna med era åsikter, för vi är in need of help!
 
Väldigt enkel, lite tråkig, går bra att ha till annat än
till lekrum, fin att hänga upp annat på (etc tavlor och bonader).
 
Ombonande, mysig och lite tantig tapet med mycket liv.
Kanske lite gryllig. Kanske kommer att göra rummet mindre än det är.
 
Ljus och söt tapet, passar bra till ett barnrum och
kanske även till annat (tex gästrum). Kanske lite tråkig,
passar kanske inte riktigt till tidsandan i huset.

Godislöfte

När vi kom hem från semestern i söndags kände jag mig som en liten snaskgris, så då bestämde jag mig för att fram till dagen före julafton ska jag ha godislöfte. Efter två veckors snaskande så kändes det i söndags som ett enkelt beslut, men igår efter en hel dag i affärerna i Luleå med en gnällig Nils på armen och blodsockret i botten så kändes det där med godislöfte som EN VÄLDIGT DÅLIG IDÉ. Det här är kanske inte världens bästa tid på året att ha godislöfte på, med godis och fika ÖVERALLT, men är man tjurig så är man och då är den här tiden på året den ultimata utmaningen! Så idag är det tre veckor kvar till dan före dopparedagen, dagen då mitt snaskande är tillåtet igen! 
RSS 2.0