Skördedags i trädgårdslandet!

När Nils ropade på oss i morse var jag snabbt upp och hämtade honom! Sen lämnade jag över honom till hans pappa, klädde på mig och begav mig ut i trädgårdslandet! Idag var det nämligen dags att plocka upp det sista av potatisen! Vilka härliga potäter sen! Vissa var rent enorma till storleken! Sååååå kul! Jag kände mig som världens rikaste! Fantiserade om att jag var en liten bonde som odlade eget och lagade till det och var så duktig, och tillsist kände jag mig som den där danska bonden som svärmor brukar se på på TV! Han är väldigt duktig faktiskt! Känner dock att jag saknar en del innan jag är där - typ verktyg och djur och kunskap! Haha, men fantisera kan man ju alltid! Varken jag eller Marcus äter potatis för tillfället och därför har vi passat på att vara lite givmilda - gårdagens upptag av mandelpotatis gav vi till svärmor och dagens skörd ska min mamma få! Lite har vi sparat till Nils! Känns lyxigt att kunna bjuda lillkillen på närodlat! "Från jord till bord" - haha! Hör ni vilken finemang bonde jag skulle kunna bli! 
 
En lycklig liten bonde!
 
Rundpotatis!
 
Och mandelpotatisar! Mums!
 
Morgonens skörd!
 
Så här tråkigt ser landet ut nu, bara morötterna och jordgubbsplantorna kvar.
Blommorna, rädisorna, salladen, ärtskidorna, smultronen och potatisen är väck!
 
När jag kom in från landet hade Marcus fixat frukost, och innan han åkte iväg på jobbet hann jag dessutom ut och springa OCH duscha! Snacka om att jag kände mig effektiv! Härliga morgon! Nu vilar Nils middag och jag har pluggat så att det sprutar olika ord och begrepp ur hjärnan på mig! Fast det här med språk alltså, det är så himla himla intressant tycker jag! 
 

Helgen som var!

Ännu en helg har passerat! Marcus var ledig och jag hade i vanlig ordning fullt schema för oss hela helgen! Lördag skulle vi ha utedag och skörda i landet! Dock ville inte vädergudarna som jag och medan regnet öste ner ändrade vi våra planer! Efter en lång och ordentlig frukost på sängen gjorde vi oss klara och åkte till Luleå! Där blev det nya löparbrallor för mig, en duschhylla och sedan bus på Leos lekland! Innan vi åkte hem gick vi på Banthai och åt gomiddag! 

Och på tal om småbarn på restaurang - hur gör djur? Jag har utvecklat två bra knep som funkar bra på Nils - en liten burk med pinjenötter (håller honom sysselsatt och nöjd lääääänge) och en tandborste! Vilka är era knep? Känner att det kan behövas en del, för jag älskar att gå på restaurang och har gärna med mig barn om jag vet att resterande restaurangbesökare får äta i lugn och ro! Tips tips tips! 
 
 En ordentlig frukost på sängen! 
 
Borsta tänderna på restaurang, det tycker Nils är en bra idé! 
 
Söndagen var hemmasysslornas dag! Plocka in utemöblerna, röja på gården, kasta skräp och handla och hälsa på mamma en sväng! Rickard, Emma, Emilia och Theo kom på besök! Nils och Emilia leker verkligen jättebra ihop, är så kul att se dem! Helgen avslutade vi i soffan tillsammans med Nina som kikade förbi! 
 
Vi har fortfarande jordgubbar i vårt land, det ni! 
 
Är man bra kompisar så kan man dela på sittutrymmet! 




På rymmen!

Det blev lite kalabalik igårkväll! Just när jag skulle lämna Tuva och vandra mot affären så smiter hon! Det lilla yrvädret var inte det minsta intresserad av att stanna och komma tillbaka utan begav sig på en egen liten utflykt! Jag var skräckslagen, för jag förstod att chansen var stor att hon skulle hinna bli överkörd. Men med lite hjälp av snälla människor återfick vi tillsist lilltjejen. Jag var så lättad och lycklig att jag grät! Tur det finns snälla och fina människor som kopplar en liten lösdrivare till hund och ringer polisen! Tack tack tack! 
 
Som ni ser på bilden så smälter hon liksom in bra i omgivningarna just nu!
Underlättar ju inte direkt sökningen när man tror att varenda litet löv är en liten Tuva. 

Vardagspusslet

Det gäller att kliva upp från morgon om man vill få ihop vardagspusslet. Idag sov jag dock ut en timme medan sambon klev upp med Nils! Så skönt! När jag sen kom på benen var det snabba ryck ut och springa! Hade Nils med mig i vagnen och han såg ut att må gott, höll på att somna ett par gånger men blev störd av sin snälla gulliga flåsande mamma som petade i honom (han har fast sovtid på dagen och det var alltså INTE nu!). Väl hemma fick sonen lunch och sen tog vi en gemensam långdusch innan det var dags för Nils att sova middag. Och han har sovit ändå fram till nu! Dvs, drygt två timmar! Jag har använt tiden till lunch och plugg. Vi hade tänkt upp på vuxenbarn-gruppen när han vaknat, men nu sov han så länge att vi fick hoppa det idag! Nåja, kommer ju fler tillfällen! 

Resten av dagen bjuder på rastning av hundar och handling innan läggning av son, middag med mamma och mera plugg. Det här vardagspusslet alltså! 

Fina lilla busiga Tuva som vi ska ut och promenera med i eftermiddag! 

En månads kurande!

Igår hade jag ätit Gröna kuren en hel månad! Särskilt svårt har det egentligen inte heller varit och det underlättar ju såklart! Har varit väldigt sugen på något sött och sliskigt emellanåt, men om jag tänker att jag ska få äta det där söta och sliskiga sen så försvinner suget sakta men säkert - jag vet ju att det inte kommer att smaka så gott som jag föreställer mig! De senaste två-tre dagarna har jag dessutom kört periodisk fasta, och då intagit all min kost mellan 12-20 på dagarna! Igår visade vågen -7,2 kg! Vikten är ju inte allt, men det är ju kul att se att siffran blir mindre såklart! Jag mäter mig också - vad, knä, lår, höft, navel -5cm, navel, navel +5cm, under byst, byst, överarm och hals. Varför jag tar så många mått? För att jag tycker att det är roligt och för att det ger mig den mest rättvisa bilden. Igår hade jag inte gått ner en enda cm vid naveln tex, men alla mått tillsammans visade -25,5 cm! Det var främst på överkroppen som det var skillnad, men även höft och lår hade minskat! Dessutom slipper jag trötthetsdipparna på dagarna! Och min värk i knä, höft och rygg är mkt bättre! Jag känner också skillnad på sug och hunger för första gången på flera år! Fantastiskt! 

Gårdagens lunch: Godaste räksalladen! Handskalade lite räkor, hackade en avokado och en bit gurka och charlottenlök, och blandade det med lite färsk spenat. Pressade över lite citron, ringlade över olivolja och saltade och pepprade! 

Härliga höst!

Det är verkligen fina höstdagar nu! Det ryktades om regn idag, men det har jag inte sett till minsann! Solen har till och med varit fram ett par gånger! Vi har passat på att vara utomhus och Nils har övat för fullt på att gå. Idag promenerade han ända bort till lilla rondellen och tillbaka! Sen tog vi upp morötter och mandelpotatis ur landet till dagens middag! För när Nils somnade för kvällen åt jag, mamma och min lillebror laxpaxet! Det blev väldigt mumsigt, över förväntan (eftersom jag bytte min potatis mot gröna grönisar)! Sen såg vi Ice age 4 och nu är jag både trött och småförkyld. Dags för sängen med andra ord! 

Nils mitt i landet! 

Avsmakning! 

Dagens skörd.



Nu går lillkillen!

Nu kan Nils gå! Han har i allmänhet inte varit så förtjust i att gå, har hellre velat krypa fram. Under en månads tid har han gått då och då, men fortsatt välja att krypa om han fått chansen. Han kryper helt enkelt så fort att han inte riktigt haft någon nytta av att gå - det går ju alldeles för sakta! Men i takt med att han börjat gå så har han upptäckt att det finns fördelar även med det - man ser och når ju så mkt längre! Och nu går han så pass mycket att han är mer gående än krypandes! 
 
Så stor han helt plötsligt känns! Vi har varit tvungna att flytta upp alla föremål i hela huset ytterligare, men annars är det lugnt än så länge! Det går ju inte så fort än, inte så fort att jag känner att jag inte hinner med i alla fall. Han kryper fortfarande snabbare än han går. Än så länge tycker jag mest att det är väldigt sött när han vinglar omkring fram och tillbaka. Dessutom tycker jag att det är så mysigt att kunna gå bredvid varandra och hålla handen! 
 


Att kunna äta alldeles själv

Här hemma har vi en liten kille som just lärt sig äta själv med egen gaffel. Kan man vara annat än nöjd över en sådan bedrift? Inte om man frågar Nils. Eller hans föräldrar för den delen. Nu kan alla äta sin mat i lugn och ro. Typ i alla fall.
 
 
 
 

Sjukstuga

Nu har förkylningen nått hem till oss, och både jag och Nils är krassliga. Nils är snorig och hostig och allmänt hängig. Jag har halsont och huvudvärk och muskelvärk. TRÅKIGT. Jag avskyr verkligen att vara sjuk. Ingen vill umgås och pyssla om en ens en gång! Om man bortser från Nils snorpussar så är folk snål med medömkan i allmänhet. Men idag har vi tur och svärmor har förbarmat sig, så vi ska snart kila över dit och umgås en stund!

Blomster från landet

Igår när Nils lagt sig gick jag ut till trädgårdslandet för att "höststäda" = förbereda landet inför vintern nu när hösten kommit och det slutat gro! Men så förvånad jag blev! Jag har inte varit där på ett tag, och där fanns nu jordgubbar och smultron och ärtskidor och fräsch sallad! Och blommorna var så tjusiga så! Istället för höststädning blev det skörd, färska bär till Marcus (jag är ju fortfarande på kur) och ärtskidor till mig och blåklint till loungen och "sömntutor" till matsalsbordet. Och salladen satte jag i iskallt vatten i kylen, håller den 2-3 dagar i alla fall. Lyxigt! 
 
Jag älskar blåklint!
 
Sömntutorna tycker jag också är väldans tjusiga!
 

En Stockholmstripp senare!

Förra veckan åkte jag och Nils på en liten minisemester. Det var spännande att åka själv med ett barn, och för Nils blev det första gången med tåg (ner till Stockholm) och första gången med flyg (på hemvägen)! Och en massa andra första gången - första gången med tunnelbana och med färja och första gången på resa själv med mamma! Till exempel! Men det gick bra, och vi hade ett par fina dagar i våran storstad med fint väder och trevligt folk! 
 
En trött kille på tåget ner.
 
 Tisdagmorgon i ottan och Linnea kom för att möta oss! 
 
 Här bodde vi! Hemma hos Linnea och Jonas, alltså.
 
 Lyckan var gjord när Nils upptäckte att det fanns en fruktskål!
 
 Och det skulle självklart smakas på allt. 
 
 Linnea knäppte den här bilden när hon lekte med min kamera. 
 
 Fika på stan med de här charmtrollen!
 
 Sol i kungsträdgården.
 
 Klarblå himmel över slottet.
 
Tisdagen spenderade vi hemma i lägenheten och tog igen oss efter resan. På eftermiddagen drog vi ut på stan en sväng och sen hängde vi med Kerstin hem till hennes lya. Där fick jag ny frisyr, kortaste klippningen hittills och jag är jättenöjd. Men först var jag lite chockad, om jag ska vara helt ärlig. 
 
Kvällspromenad förbi Globen på vägen hem från Kerstin på tisdagskvällen.
 
Onsdagen spenderade vi på Skansen där vi kikade på alla djur och letade efter kaffe åt Linnea. Akvariet var helt klart det bästa med dagen, och då tänker jag mest på alla fina fiskar och på krokodilerna och hajarna och aporna! Och surikaterna. Däremot inte så mycket på nakenråttor och spindlar och ormar. Usch. Läskigt med sådana djur tycker jag!
 
På min begäran tog vi färjan över till Djurgården och Skansen! 
 
 Lemurerna - fina men lite läskiga! 
 
 Den stora krokodilen - så himla häftig!
 
Akvarium med massor av coola och annorlunda fiskar - Doris från Hitta nemo bodde till exempel där!
 
Sen kikade vi ju på resten av djuren också såklart - hästar, grisar, ankor, kor, björnar, lodjur, får, älgar, påfåglar och getter bland annat! Inte en enda coffeeshop förrän vi gått hela varvet runt och då hade nöden inte längre någon lag. Precis när jag trodde att Linnea skulle falla i tårar hittade vi en liten restaurang. Paus för samtliga deltagare med diverse intag av föda, och sen bar det iväg igen. Lill-Skansen var en riktig dundersuccé, och där fick Nils krypa av sig lite innan vi begav oss hemåt.
 
Gott om äldre hus fanns det också på Skansen, men vi var mest där för djuren!
 
 Kaffe- och bananpaus med höns springandes runt benen, det var något nytt!
 
I de små husen på kullen kunde man kika in och upptäcka olika saker! 
 
 Räven!
 
 En nykläckt gullig liten kyckling!
 
 Inne i barnens stall fanns det djur som man kunde sköta om. 
 
 Här står vi och kikar på griskultingarna som ligger och solar.

Torsdag och Linnea begav sig till jobbet. Jag och Nils tog bussen ut till Nacka för att se om "min tant" som jag var inneboende hos för tio år sedan levde och bodde kvar - och det gjorde hon minsann! Där blev det lunch och fika på balkongen. Kul att se henne och höra hur det är med henne nu för tiden! 
 
"Min tant" som ser precis likadan ut nu som för tio år sedan!
 
 På eftermiddagen promenerade vi i Gamla stan och kikade i små mysiga butiker!

Fredag var det resa-hem-dag. Nils första flygning. Han missade sin förmiddagsvila och var därför grymt speedad på flyget. Som tur var hade jag en väldigt engagerad resgranne som sysselsatte honom hela flygresan. Tillsist hoppade han över till henne och satt där och kikade ut över vidderna. Nils är, som jag säkert nämnt tidigare, inte den knussliga typen. När jag spände fast honom för landning somnade han i min famn, utmattad av all lek. 
 
Här är vårat flyg!
 
 Nils har kul med sin nya reskompis!
 
Det har med andra ord varit en lyckad semester! Här hemma har vi sovit ikapp oss allt vi kan. Nils har sovit 13 respektive 14 timmar nattetid och 1-2 timmar dagtid. Och jag har också sovit bra, men är fortfarande trött ändå. Helgen har rullat på med en väldig fart, Luleå och fika med gamla pluggkompisar i lördags och Piteå för dop igår. Därför har vi bara varit hemma och tagit det lugnt idag, laddat batterierna. En liten promenad till syrran är vår längsta färd. Och det räckte gott och väl!
 
RSS 2.0